Nazorg begint al vanaf het moment van de binnenkomst van de gedetineerde patiënt, en daar richt jij als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige de zorg en behandeling ook op. Ben jij er klaar voor om jouw deskundigheid binnen het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Haaglanden in te zetten?
In het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) Haaglanden verblijven gedetineerden patiënten die vanwege hun (complexe) psychiatrische problematiek niet in een reguliere gevangenis of huis van bewaring kunnen verblijven. Jouw toegewezen caseload bestaat uit één tot drie afdelingen, crisis of regulier. Dit betekent dus dat je deel uit maakt van meerdere behandelteams. Bij binnenkomst van een nieuwe patiënt voer jij een sociaal-psychiatrische intake uit om zo de psychische, fysieke en sociale gesteldheid in kaart te brengen. De conclusie en het advies uit deze intake worden meegenomen in het behandelplan.
Waar de ene gedetineerde patiënt openstaat voor zorg en contact kan de ander hier erg mijdend in zijn. Gelukkig ben jij volhardend in het maken van contact middels jouw gesprekstechnieken en het toepassen van creatieve manieren om een vertrouwensband op te bouwen. Indien nodig ondersteun je de behandelcoördinator in de behandeling (bijvoorbeeld door middel van psycho-educatie). Daarnaast betrek je de ketenpartners, zoals (forensische) GGZ-instellingen, in het kader van de behandeling en het (na) zorgtraject. Buiten de individuele patiëntenzorg ben je ook het eerste contactpersoon voor de ketenpartners, zo kun je deel uitmaken van lokale projecten of het veiligheidshuis.
Wanneer de uitstroom (eind detentie of andere juridische status) in zicht komt waarborg je via de behandelcoördinator een goede overdracht van de gedetineerde patiënt. Je bespreekt samen met de behandelaren van de forensische GGZ-instelling de afspraken over de best passende zorg, begeleiding, maar ook wat te doen als afwijkend gedrag gesignaleerd wordt. Dit om te zorgen dat de instanties en instellingen zijn voorbereid en de benodigde acties worden ondernomen.
Tot slot haal jij veel werk plezier uit het delen van jouw kennis onder collega’s uit de behandelteams. Denk hierbij aan het ontwikkelingen en geven van trainingen. Waar jij mogelijkheden ziet om de kennis- en deskundigheid te bevorderen kom je met een voorstel voor bijvoorbeeld het werken met nieuwe therapeutische deeltechnieken. Dit betekent dus dat je zelf ook actief blijft investeren in jouw deskundigheidsbevordering maar juist dat is wat jij ook hoog in het vaandel hebt staan en zoekt in jouw nieuwe werkomgeving.