De kranten berichten dagelijks over tekorten aan zorgmedewerkers met alle uitdagingen en gevolgen van dien. Hoe zorgen we voor voldoende, betrokken en goed opgeleide zorgmedewerkers? En hoe zorgen we dat zij met plezier in de zorg blijven werken? De aanpak van deze vraagstukken staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Als één van de adviseurs arbeidsmarkt in het regioteam van de directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) speel jij een belangrijke rol hierin. Je richt je op de regio Noord-Holland en jij bent de verbindende schakel tussen het landelijke beleid en de uitvoering in jouw regio.
Het zwaartepunt van de arbeidsmarktaanpak ligt in de regio’s. Dáár wonen, werken en leren mensen. De arbeidsmarkt in Appingedam is anders dan die in Amsterdam. Iedere regio heeft regionale plannen, aangejaagd en gefaciliteerd door de regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn. Hierin werken zorg- en welzijnsorganisaties, zorgprofessionals, onderwijsinstellingen, zorginkopers, overheden en andere stakeholders samen aan een duurzame aanpak van de arbeidsmarkttekorten. Vanuit VWS stimuleren en ondersteunen wij deze ambitie. Een goede verbinding tussen het ministerie en de regio’s is essentieel. Daar zet het regioteam Arbeidsmarkt MEVA zich voor in.
Wat ga je doen als regio-adviseur arbeidsmarkt Noord-Holland?
“Als regioadviseur arbeidsmarkt zit er veel variatie in mijn werkweek. ’s Ochtends zit ik bijvoorbeeld in de regio aan tafel met de gemeente, de werkgeversorganisatie en de zorgverzekeraar. ‘s Middags begeleid ik de secretaris-generaal van VWS bij een werkbezoek in mijn regio. Ik heb de ruimte om datgene te doen wat nodig is voor mijn regio en heb ik de verantwoordelijkheid om VWS in de regio te vertegenwoordigen en vice versa.”
Als regio-adviseur werk je mee aan de uitvoering van het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ). Dit is tweeledig. Enerzijds vervul je de rol als strategisch adviseur voor de regionale werkgeversvereniging in jouw regio Noord-Holland. Zo help je de regionale werkgeversorganisatie waar nodig bij de regionale aanpak en wijs je op (financierings-)mogelijkheden rondom scholing, behoud van zorgprofessionals en anders werken. Je legt de link tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag. Het is belangrijk dat knelpunten die niet in de regio kunnen worden opgelost naar landelijk niveau worden getild om tot een oplossing te komen.
Daarnaast adviseer je op strategisch niveau jouw regio op concrete projecten. Denk bijvoorbeeld aan acties voor het behoud van zorgprofessionals, anders werken of zorgtechnologie en het bespreken hoe VWS of andere landelijke partijen daarbij kunnen helpen. De werkzaamheden binnen jouw regio krijgen plaats in zogenaamde regio-opdrachten, die met de werkgeversvereniging worden afgestemd.
Anderzijds ga je aan de slag met een concreet onderdeel uit het programma TAZ binnen de thema’s behoud van zorgmedewerkers, anders werken of leren en ontwikkelen. Dit doe je samen met jouw collega’s van de afdeling Arbeidsmarkt in Den Haag. Door de optimale verbinding die jij weet te leggen tussen de regio’s en beleid in Den Haag, werken we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
Je komt te werken in een team van 8 regioadviseurs. Het team wordt aangestuurd door een coördinator. Als adviseur arbeidsmarkt ben je veel op pad en aan het werk op de kantoren in Amsterdam en Haarlem. Minimaal eens in de twee weken is er een teammeeting met het regioteam op kantoor in Den Haag. Daarnaast is er 1x in de week ook een teamdag met de afdeling arbeidsmarkt in Den Haag. Je komt te werken in een hecht team met collega’s die elkaar willen helpen, onderling van elkaar willen leren en ervaringen met elkaar uitwisselen. Ook is er voldoende ruimte voor talentontwikkeling en leuke sociale activiteiten.
Meer over het regioteam Arbeidsmarkt
Het regioteam Arbeidsmarkt bestaat nu ruim 2 jaar en ontwikkelt zich na deze pioniersfase door. Het Regioteam Arbeidsmarkt startte in de afgelopen periode verschillende projecten op het gebied van flexwerken, behoud van zorgprofessionals en innovatie en anders werken. Nu is het moment daar om verder aan te jagen, te versnellen, bij te stellen en deel- en opschaalbaar te maken. Dit doen we in de regio samen met RegioPlus, het ActieLeerNetwerk (ALN), de regionale werkgeverorganisaties en de gevormde coalities. VWS zet het Regioteam Arbeidsmarkt in de komende periode weer in om een effectieve schakel te zijn tussen beleid en praktijk. Voorbeelden daarvan zijn de bijdrage van het Regioteam Arbeidsmarkt aan de Zorgtafel Drenthe, Arbeidsmarkttafel Jeugd, Merkbaar Beter, Het Potentieel Pakken, met de input uit de praktijk voor diverse kamerbrieven en beleidsdossiers.
Hoe ziet het inwerkprogramma eruit?
Je werkt bij MEVA nooit alleen aan een vraagstuk. Je wordt de eerste maanden goed ingewerkt door de collega’s waarmee je inhoudelijk raakvlakken hebt. Ook is er, in samenspraak met de regionale werkgeversorganisatie, aandacht voor je inwerktraject binnen de regio. Zo raak je op een praktische manier snel bekend met de inhoud. Je krijgt een buddy waarbij je terecht kunt voor allerlei praktische vragen over het werken bij VWS.
Meer informatie over de arbeidsmarktaanpak van dit kabinet? Bekijk dan Hoofdlijnenbrief Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Kamerbrief met Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (programma TAZ).