Patiënten met uiteenlopende problematieken begeleiden en observeren. Een functie als sociotherapeut bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug is zeker uitdagend. Met jouw bevindingen draag je bij aan een juiste én veilige re-integratie in de maatschappij, terugkeer naar het land van herkomst of overplaatsing naar een andere kliniek voor verdere behandeling van deze patiënten.
Wat Veldzicht zo bijzonder maakt? Dat je als sociotherapeut op het snijvlak van behandeling en beveiliging én met diverse doelgroepen werkt. Vaak hebben patiënten een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse. Zo kun je onder anderen vreemdelingen begeleiden die geen Nederlandse nationaliteit meer hebben en in afwachting zijn van de terugkeer naar hun land van herkomst. Of asielzoekers met een psychiatrische stoornis ondersteunen die vanwege hun crisis niet meer in een azc kunnen verblijven. Maar ook tbs-patiënten die niet goed functioneren op een reguliere tbs-afdeling extra zorg bieden op de intensivecare-unit .
Op welke afdeling je ook aan de slag gaat; jij begeleidt het programma dat patiënten volgen. Je biedt structuur aan in het programma en onderneemt (laagdrempelige) activiteiten met patiënten, zoals samen een spelletje spelen, tv-kijken, eten of even naar buiten om te luchten. Daarnaast ben je voortdurend in gesprek met patiënten. Waar zit de patiënt mee en waar loopt diegene tegenaan? Met jouw inlevingsvermogen bouw je een vertrouwensband op en voel je goed aan wat jouw patiënten nodig hebben. Ook belangrijk: de communicatie met je collega’s. Door openheid en het geven én ontvangen van feedback werken jullie aan een veilige werkomgeving.
Van een of meerdere patiënten ben je persoonlijk begeleider en daarmee het eerste aanspreekpunt. Je vormt een multidisciplinair behandelteam met de psychiater, hoofdbehandelaar, maatschappelijk werk en diverse andere therapeuten en begeleiders binnen Veldzicht. Samen met hen bespreek je hoe het met de patiënten gaat, of er veranderingen in het programma of hun medicatie nodig zijn, en of ze persoonlijke wensen hebben. Doordat jij constant op de werkvloer aan het werk bent, ben jij een belangrijke schakel in het proces van jouw patiënten. En hoe mooi is het als deze patiënten in kleine stapjes vooruit gaan dankzij jouw begeleiding?