Heb jij een oog voor detail en een hart voor voedselveiligheid? Heb je kennis van levensmiddelen bedrijfsprocessen en lijkt het je leuk om je hier verder in te verdiepen? Kijk jij ernaar uit samen met ons een maatschappelijk relevante, bijdrage te leveren aan voedselveiligheid in Nederland? Reageer dan snel op deze vacature!
Het voldoen aan de regels en wetten rondom voedselveiligheid is ten eerste de verantwoordelijkheid van bedrijven zelf. Als Senior inspecteur is het je taak om te inspecteren, dat deze regels en wetten daadwerkelijk en zorgvuldig worden nageleefd. Zo nodig treed je handhavend op. Dat is verantwoordelijk en zelfstandig werk.
Wat ga je doen?
Je werkt binnen de directie Handhaven, bij de inspectie-afdeling Industrie in een van de Food teams (regio Brabant, Zuid Holland, Utrecht). De teams bestaan uit ongeveer 15-20 collega’s en samen zijn jullie verantwoordelijk voor het houden van toezicht op industriële bedrijven binnen jullie werkgebied.
Als Senior Inspecteur Auditor Food beoordeel je of voedsel-, eventueel voederveiligheid, voldoende is gewaarborgd bij veelal grote industriële bedrijven, die levensmiddelen produceren en verwerken in de meest brede zin van het woord. Je voert op basis van relevante wet- en regelgeving voornamelijk inspecties en audits uit. Daarnaast wordt er gewerkt in een aantal landelijke projectteams (gericht op sectoren, bijvoorbeeld de vlees- of visverwerkende, groente- en fruit sector, of op basis van onderwerpen, zoals de toepassing van additieven in levensmiddelen of allergenen).
Als Senior inspecteur Auditor ben jij naast projectmatige uitvoerende inspectietaken ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van audits op de bedrijven en je ondersteunt EU-audits.
Ook lever je (soms in een coördinerende rol) een bijdrage wanneer er een voedselveiligheidsincident heeft plaatsgevonden.
Behalve geplande audits en inspecties behandel je binnenkomende klachten en doe je onderzoek naar aanleiding van een melding door consumenten, door buitenlandse autoriteiten (RASFF) of door bedrijven binnen Nederland (GFL). En je levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling en groei van de afdeling. Je denkt proactief mee over nieuwe werkwijzen en het uniform toepassen van bestaande werkwijzen binnen je team.
Binnen het auditteam neem jij de leiding. In een complexe omgeving, waarin grote belangen spelen, stel jij je flexibel op en schakel je tussen interventiestijlen. Indien nodig pas je bestuursdwang toe. Je werkt regelmatig samen met collega-toezichthouders van andere afdelingen om verschillende expertises te combineren.
Voor deze functie geldt dat je op verschillende manieren in je werk wordt ondersteund. Zo maak je deel uit van een regionaal team of een projectteam en zijn er diverse experts waar je met je vragen terecht kunt. Je ziet je collega’s regelmatig voor teamoverleggen. Natuurlijk kun je hen altijd bellen of met hen afspreken. Daarnaast zorgen we voor een goede thuiswerkplek, inclusief laptop, telefoon en een leaseauto.
De opleiding
Om zelfstandig inzetbaar te worden, begin je zo snel mogelijk na je indiensttreding aan een opleidingstraject. Je wordt geschoold in wet- en regelgeving. Daarnaast besteden we tijdens de opleiding aandacht aan aanvullende onderwerpen, zoals het doen van onderzoek en het omgaan met agressie. De opleidingen vinden zoveel mogelijk centraal in het land plaats en zijn in toenemende mate digitaal of online (e-learning). Naast het volgen van een aantal opleidingsmodules, loop je mee met een praktijkbegeleider en verschillende collega-inspecteurs. Het opleidingstraject duurt ongeveer één jaar, tijdens deze periode (1 jaar) wordt je aangenomen in de aanloopschaal 10.
In de opleidingsperiode moet je fulltime (vijf dagen) beschikbaar zijn. Als je eenmaal de opleiding hebt afgerond wordt je tijdens – als daar aanleiding voor is – speciaal georganiseerde bijeenkomsten bijgeschoold in de nieuwste wet- en regelgeving en ontwikkelingen op je vakgebied.