De uitbraak van Covid-19 heeft laten zien hoe kwetsbaar we zijn voor infectieziekten. Voorbereid zijn op dreigingen van (nog onbekende) ziekteverwekkers betekent dat er sprake moet zijn van een robuust en flexibel zorglandschap en een goede organisatie van de publieke gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de publieke gezondheid versterken, zodat deze beter is voorbereid op een volgende gezondheidscrisis. Dit najaar is daarom het beleidsprogramma pandemische paraatheid naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Hierin zijn de hoofdlijnen van het toekomstige beleid uitgewerkt.
De acties uit het beleidsprogramma moeten de komende jaren worden uitgevoerd. Het betreft een breed programma, gericht op een veelheid van onderdelen binnen de zorg en de publieke gezondheid, dat moet zorgen voor een betere voorbereiding op een volgende pandemie. Hierbij maken we gebruik van de inzichten vanuit de Covid-19 pandemie. Bijvoorbeeld dat kennis een sleutel is voor een goede aanpak en dat samenwerking tussen veel disciplines en thema’s noodzakelijk is. Vanuit ons programma stimuleren en faciliteren we daarom een klimaat waarin kennis en innovatie op pandemische paraatheid tot stand kunnen komen en worden gestimuleerd. Onderdeel daarin is internationale kennissamenwerking. We zoeken een senior beleidsmedewerker die een actieve bijdrage gaat leveren aan de versterking van kennis en innovatie en zo meewerkt aan een kennisgefundeerde bestrijding van volgende pandemieën.
Wat ga je doen?
“Met kennisprogramma’s zorgen wij ervoor dat we bij een volgende pandemie meer weten en de pandemie effectiever kunnen bestrijden. In jouw rol als opdrachtgever van kennisopdrachten draag jij daaraan bij.”, Suzanne van Kleef, coördinerend beleidsmedewerker.
Als (senior) beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor het behalen van de doelen uit het beleidsprogramma. Binnen de programmadirectie ga je aan de slag in het team Beleidscoördinatie, Kennis en Innovatie (BKI). Jij speelt een sleutelrol bij het tot stand komen van de kennis en innovatie die nodig zijn om een volgende pandemie te bestrijden. Dat doe je door kennisvragen te ontwikkelen, uit te zetten en kennis en ontwikkelde kennis te verbinden met het beleid. Je draagt bij aan het nader vormgeven van de kennis- en innovatieagenda pandemische paraatheid, het uitdenken van onderzoeksprogrammering en het inrichten van instrumenten om innovatie te stimuleren. Daarnaast adviseer je de ambtelijke en politieke leiding over de strategie om de vastgestelde doelen te bereiken.
Je werkt nauw samen met je collega’s binnen VWS en legt op de juiste momenten de verbinding met beleidsdossiers bij andere directies. Je werkt ook samen met andere ministeries en met partners zoals ZonMw, het RIVM, de wetenschap en andere kennispartijen. Dit doe je vanuit verschillende rollen. De ene keer ben je de opdrachtgever, de andere keer laat je je adviseren door één van deze partners waarna jij de minister weer kan adviseren. Je betrekt de verschillende partijen actief en overziet het krachtenveld en de belangen die daar spelen.
Het team BKI heeft ook de taak om het beleid op pandemische paraatheid te coördineren. Vanuit die taken verzorgt het team onder andere de beleidsbrieven aan de Kamer, het beantwoorden van Kamervragen en de voorbereiding en ondersteuning bij Kamerdebatten. Ook hieraan lever je een bijdrage. Je bent flexibel en bent bereid in te springen om collega’s op andere dossiers te helpen wanneer het werk hierom vraagt.