De verontreiniging met giftige stoffen is een van de negen planetaire duurzaamheidsgrenzen, die is overschreden. Meer dan ooit is het noodzakelijk om nationaal en internationaal beleid te maken om de milieurisico’s van chemische stoffen te beperken. En dat is wat jij gaat doen als senior beleidsmedewerker Milieu bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag. Je zet je kennis en ervaring in om onze leefomgeving optimaal te beschermen en te verbeteren.
Wat ga je doen als Senior beleidsmedewerker Milieu?
In deze functie ben je breed inzetbaar op milieubeleid, met name daar waar het gaat om risico’s van chemische stoffen. Je vertaalt, samen met je collega’s, wensen van de Tweede Kamer en de staatssecretaris van IenW in milieubeleid. Je stelt adviezen op voor de staatsecretaris, en bereidt werkbezoeken en Kamerdebatten voor. Ook beantwoord je Kamervragen en stem je met andere ministeries het Nederlandse standpunt af, over risico’s van chemische stoffen.
Je houdt rekening met de belangen van verschillende groeperingen en stakeholders in de maatschappij. Het vraagt van jou dat je je goed op de hoogte stelt van de context van je werk: de actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en belangen van alle partijen. Je werkt samen en overlegt met externe partijen, zowel bij de totstandkoming als bij de uitvoering van beleid. Daarbij gaat het om bedrijven, gemeentes, omgevingsdiensten, ngo’s, kennisinstituten en uitvoeringsorganisaties, en de Europese Commissie met bijbehorende agentschappen. Steeds verplaats jij je in de drijfveren en belangen van andere partijen en kom je zo tot voorstellen die in de praktijk het verschil maken. Voor de wetenschappelijke kennis word je ondersteund door onder andere het RIVM en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Deze functie richt zich vooral op het voorkómen van risico’s van chemische stoffen in de samenleving door het vertalen naar goede regelgeving en effectieve uitvoering van beleid. Zoals het verantwoord uitfaseren van asbest, de inzet van Nederland op een Europees verbod van PFAS en het verbeteren van de (uitvoering) van wet- en regelgeving van biociden.
Ook zal je gevraagd worden bijdragen te leveren aan het Impulsprogramma Chemische Stoffen 2023-2026. Daarin wordt een aantal urgente en dwarsdoorsnijdende thema’s in het beleid rond chemische stoffen opgepakt. Denk daarbij aan cumulatie van blootstelling aan meerdere stoffen en de normstelling van deze stoffen in de leefomgeving. Met het programma zal ook kennis over risico’s van chemische stoffen in de keten (van productie tot gebruik in de circulaire economie) bruikbaar worden gemaakt. Dit is van belang voor bijvoorbeeld de vergunningverlening door andere overheden. Het programma verbindt nadrukkelijk het nationale en internationale beleid rond chemische stoffen (inclusief biociden).
Hoe werken wij?
Natuurlijk maken wij jou, als nieuwe collega, wegwijs in onze organisatie. We streven naar een hybride werkwijze waarbij we thuis werken én elkaar met regelmaat op ons kantoor in Den Haag treffen. Er heerst een open sfeer binnen de directie, waar hard wordt gewerkt en veel wordt gelachen. Iedereen staat voor elkaar klaar met raad en daad om bij te springen als dat nodig is.