Ben jij analytisch sterk en zoek je graag naar de werkelijkheid achter de cijfers? Combineer je een onderzoekende houding met een scherpe pen en gevoel voor politiek en bestuur? En zou je graag bevorderen dat er in Nederland financieel en bestuurlijk krachtige gemeenten zijn, zodat zij taken op het gebied van bijvoorbeeld klimaat of woningbouw goed kunnen oppakken? En de Minister hierover adviseren? Lees dan zeker verder!
Wij zoeken een enthousiaste (senior) beleidsmedewerker financiën gemeenten, die als belangrijkste taken heeft: het analyseren van de financiële positie van gemeenten en provincies, het hierover adviseren van de politieke en ambtelijke leiding – inclusief te zetten beleidsmatige stappen – en het meedenken en meewerken, vanuit het perspectief van gemeentefinanciën, aan verschillende belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals het beter functioneren van de jeugdzorg of de energietransitie.
Veel maatschappelijk relevante vragen komen in jouw werk samen: beschikken medeoverheden over genoeg middelen, (financiële) instrumenten en bevoegdheden om hun taken uit te voeren? Is hierbij sprake van een verschil tussen gemeenten in de Randstad en op het platteland? Leiden ontwikkelingen in de financiële positie ertoe dat voorzieningen op lokaal niveau verschralen?
Om deze vragen te beantwoorden, analyseer je de financiën van gemeenten, provincies en regio’s, leg je de verbinding met beleidsmatige vragen en informeer je de Minister van BZK hierover. De resultaten van jouw analyses en opgebouwde kennis van gemeentefinanciën helpen om bij te dragen aan beleidsvorming op terreinen waar het Rijk samenwerkt met gemeenten en andere overheden. Bovendien help je het financieel stelsel voor bekostiging van gemeenten en provincies te verbeteren.
Een strategische blik, open houding en gevoel voor cijfers helpen je ver in deze functie. Je krijgt de ruimte om ook zelf nieuwe ideeën op te pakken en uit te werken.
Je maakt deel uit van een compact team, waarbij samenwerking, humor en deskundigheid centraal staan.
We werken samen, ieder vanuit zijn expertise en sterke punten, en helpen elkaar waar nodig.
Ook met de buitenwereld heb je veel contact: andere ministeries (zoals Financiën, Volksgezondheid), de planbureaus, onderzoeksbureaus, provincies en gemeenten en – als ondersteuner bij debatten en Kamervragen – de Tweede Kamer.
Inschaling vindt plaats op basis van relevante ervaring en kennis. Ook wanneer je nog weinig werkervaring hebt, maar wel een passend profiel, wordt je nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren.
Er is in deze functie ruimte om te groeien en hierin wordt je ook begeleid en gecoacht.