Voldoende schoon en gezond water in onze rivieren, meren en zeeën is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Rijkswaterstaat (RWS) neemt daarom, samen met andere waterbeheerders, tal van maatregelen om het water-, natuur en ecosysteem te verbeteren. Bij RWS Noord-Nederland heb jij met je frisse blik en innovatieve ideeën als projectleider mariene ecologie een belangrijke en actieve rol in de natuur- en waterdossiers van de Waddenzee en de Eems-Dollard. Interessant? Solliciteer direct!
Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Binnen de projecten in Noord-Nederland manifesteer jij je als deskundig marien ecoloog. Je bent zelf de projectleider van, of je draagt bij aan, projecten die de ontwikkeling van natuur in het waddengebied voorop hebben staan. Daarmee help je Rijkswaterstaat doorontwikkelen tot relevante natuurbeheerder in het Waddengebied. Je bent bezig met uitdagende en complexe projecten, vooral rondom de Waddenzee en Eems Dollard. Je richt je op het behalen van de resultaten, zoals die onder meer zijn beschreven in de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW), maar ook in Natura2000 en de Kaderichtlijn Water (KRW).
De onderwerpen die je tegenkomt hebben veelal betrekking op de maatregelen die gericht zijn op herstel en ontwikkeling van de natuurfuncties van de Waddenzee. Maar ook aspecten van het waddengebied als werelderfgoed, het ‘vergroenen’ van de harde dijken langs de Waddenkust en andere maatregelen die de natuurontwikkeling en -beheer in ons beheergebied verbeteren. Jij zorgt dat deze projecten datgene doen waar ze voor zijn ontwikkeld, stuurt bij waar nodig en bent pas tevreden als de resultaten binnen zijn.
Dit is waar jij voldoening uit haalt
Op inhoudelijk niveau koppel je de belangen en ambities van Rijkswaterstaat aan die van andere betrokken partijen. Rijkswaterstaat werkt samen met tal van partijen, zoals terrein beherende organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen en particulieren, als ook met belangenorganisaties en gemeenten. Daarnaast lever je notities en producten ten behoeve van de beleidsmatige en bestuurlijke omgeving, bijvoorbeeld in de structuur van de PAGW, waaronder provincies, waterschappen en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Wat wij aan jou waarderen
Je valt op binnen het werkveld door jouw gestructureerde, analytische manier van werken, vanuit een goede kennis van en ervaring met de specifieke Wadden-problematiek. Je specialisatie zit vooral in de onderwaternatuur en de overgang van water naar land. Je hebt kennis van bentische organismen, van riffen en andere onderwaterhabitats. Je hebt goede kennis van de werking van deze systemen en de soorten die er leven.
Je komt in een ambitieus en enthousiast team (Programma Waterkwaliteit en Natuurbeheer) dat volop samenwerkt met andere beheerders. Samen met dit team geef je vorm aan het RWS-natuurbeheer volgens de principes van de ecosysteembenadering. Je bent hierbij een verbindende speler en kunt projecten integraal benaderen. Je bent gewend om projectmatig te werken en je vindt samenwerken in een multidisciplinair team belangrijk en leuk. Je bent een intermediair tussen kennisontwikkeling en de toepassing in het beheer.
Meer weten?
Solliciteer direct, wij kijken er naar uit! Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie, bel of app met René van Breukel, afdelingshoofd Netwerkontwikkeling en Visie (NOV), 06-53428496. Afhankelijk van kennis en ervaring hebben we ook mogelijkheden voor een schaal 11.
Kijk ook eens naar deze twee interessante filmpjes; over ons natuurbeheer in de wadden en over zeegras (vanaf minuut 21).