Vanaf het moment dat een gedetineerde de Penitentiaire Inrichting (PI) Arnhem binnenkomt begint de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) met het voorbereiden van een succesvolle terugkeer naar de samenleving. Als methodisch begeleider heb je hier een belangrijke rol in. Heb jij je hbo of WO-diploma op zak en wil je werken in een bijzondere en unieke omgeving? Lees dan snel verder.
Tijdens het detentie- en re-integratieproces (D&R-proces) van een gedetineerde zijn er aantal zaken van belang namelijk: het gedrag van de gedetineerde, zijn mogelijkheden, risico’s en slachtofferbelang. Om deze zaken eerlijk en onderbouwd te kunnen beoordelen, is het belangrijk om op een methodische manier het detentie- en re-integratieplan op te stellen en actueel te houden. Het is echt een functie met focus op het begeleiden van onze medewerkers zodat wij een optimaal D&R proces kunnen leveren aan onze gedetineerden.
Je brengt de theorie van methodisch handelen naar de praktijk en geeft ‘coaching on the job’. Je vergroot het ‘draagvlak’ van het Detentie- & Re-integratietraject bij het personeel, waardoor het van ‘iedereen’ is in de PI.
Verder heb je een belangrijke rol in het verbeteren van het proces waar gedetineerden mee te maken krijgen. Je beoordeelt hun dossiers aan de hand van een vastgestelde systematiek. Vervolgens formuleer je met het hoofd Detentie & Re-integratie en de diverse portefeuillehouders verbeterpunten om het eerste deel van het D&R-proces (intake en screening) op orde te brengen. Zo wordt er een goede start gemaakt met persoonsgerichte detentieën re-integratieplannen met concrete re-integratiedoelen en -acties. Zodra het proces van intake en screening op orde is, geef je feedback, ondersteuning en coaching aan medewerkers op het verbeteren van de zes-wekelijkse gedragsrapportages over de gedetineerde. Je zorgt voor een breder beeld voor de organisatie van de kwaliteit en kwantiteit m.b.t. het invullen van D&R plannen (rapportages) dankzij doorlopend dossieronderzoek.
Daarnaast geef je ondersteuning en coaching aan de voorzitters van het multidisciplinair overleg (MDO) over de methodische aanpak. Ook geef je feedback op de voorzittersrol en doe je een check op de volledigheid van dossiers (bij de voorbereiding op MDO). Je zorgt ervoor dat er meer inzicht is bij medewerkers binnen de vestiging van de relatie/samenhang tussen de Wet Straffen en Beschermen en het D&R-proces. Je weet hoe belangrijk het is om het kennisniveau van medewerkers met betrekking tot het opstellen van re-integratiedoelen te vergroten. En daarnaast zorg je er ook direct voor dat het kennisniveau en het bieden van handelingsperspectief voor medewerkers bij het voeren van trajectgesprekken ook wordt vergroot.
Je werkt nauw samen met de implementatiecoördinator van de PI. De implementatiecoördinator helpt de PI met het in de praktijk brengen van de Wet straffen en beschermen en bij de kwalitatieve verbetering van het D&R proces.