Het voortouw nemen als het gaat om de verdere professionalisering van de dienstverlening van het CJIB. Als juridisch sparringpartner lever jij een bijdrage aan de vertaling van wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk. Je neemt beslissingen in de tenuitvoerlegging van strafzaken en stuurt hierbij de ondersteunde teams op inhoud aan. Ook vergroot jij de kennis van je collega’s door jouw rol als opleider. Benieuwd? Lees dan snel verder.
Wat ga je doen?
Als Intern Strafrechtjurist (intern bekend als Zaakregisseur) beslis je over de executie van straffen waar een persoonsgerichte beoordeling aan ten grondslag ligt. Het creëren van draagvlak bij tegengestelde belangen is aan de orde van de dag om belanghebbenden mee te krijgen in beslissingen over de tenuitvoerlegging van straffen. Je signaleert knelpunten in specifieke en generieke zaken, analyseert problemen en draagt verbetervoorstellen aan. Als Intern Zaakregisseur voer en/of leid je interne overleggen en werkgroepen om de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren. Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de beleidsontwikkeling. En je informeert en adviseert de interne organisatie over de gevolgen en invloed van dit beleid.
Met de verschillende clusters binnen de directie Executie werk je nauw samen om een goede persoonsgerichte en uniforme aanpak te waarborgen. Naast de beslis- en adviserende rol draag je bij aan de doorontwikkeling van de directie Executie. Zo ben je betrokken bij de ontwikkeling van opleidingen en het geven van trainingen aan medewerkers binnen de clusters.
Je draait mee in een rooster voor beslis- en piketdiensten. Tijdens de beslisdiensten ben je samen met een collega verantwoordelijk voor de beslissingen van die dag. Hierbij komen verschillende onderwerpen op het executievlak aan bod, zoals de beslissing tot onmiddellijke invrijheidstelling, het ingrijpen in de executievolgorde of het opschorten van de vervangende hechtenis bij een taakstraf. Je bekijkt welke zaken je zelf kunt afdoen en welke zaken je routeert naar de Extern Zaakregisseurs, die in de regio’s werken. Het CJIB is 24/7 bereikbaar voor spoedzaken van ketenpartners. Buiten kantoortijden heeft een zaakregisseur piketdienst. Je behandelt spoedvragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.
Deze functie is ontstaan toen op 1 januari 2020 de Wet USB in werking trad. De functie is in ontwikkeling en dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen invulling. Een speerpunt voor 2022 is het verder professionaliseren van de executie van strafzaken onder meer door (nieuwe) medewerkers te doceren over de complexe juridische inhoud van het strafrecht.