Mede dankzij jou kunnen kinderen veilig spelen in speeltoestellen en kunnen hun ouders daarvan zorgeloos genieten. Door het uitvoeren van inspecties op speeltoestellen, (kermis) attracties en pretparken lever jij een bijdrage aan de veiligheid van deze technische producten. Het werk wat je doet is dus zeer waardevol. En dat vanuit de combinatie van werken vanuit huis, op een kantoor, op een locatie, in een leuk team met goede arbeidsvoorwaarden binnen je eigen provincie of in heel Nederland.
Hoe mooi is dat!
Naast een bijdrage aan een veilig Nederland staat deze baan ook voor veel vrijheid én afwisseling in werkzaamheden. De teamleden geven aan dat dit een baan is waaraan je echt voldoening overhoudt.
Als Inspecteur Productveiligheid kom je te werken binnen de afdeling Productveiligheid Team 2, wat uit een gemêleerd gezelschap bestaat. Diversiteit is namelijk een vanzelfsprekendheid binnen de NVWA.
Er werken collega’s vanuit verschillende achtergronden en in verschillende leeftijden.
De teamleden wonen verspreid over heel Nederland. Er heerst een gezellige werksfeer en collega’s helpen elkaar gevraagd en ongevraagd. De collega’s nemen geen blad voor de mond, maar elkaar feedback geven is ook geen probleem. De collega’s zijn belangstellend naar elkaar en er heerst een open sfeer.
Het team heeft wekelijks overleg over operationele kwesties, maar wisselt ook kennis en kunde uit.
Wat hebben zij gemeen? Allen zijn zij techneuten die het fijn vinden hun agenda zelf in te delen, waarbij zij een deel van hun tijd onderweg zijn naar locaties om ter plekke inspecties te verrichten op plaatsen, waar andere mensen niet mogen komen en een ander deel thuis (of op kantoor) werken. Een mooie afwisseling van werkzaamheden die je alleen en/of in teamverband verricht.
Het team bestaat nu uit 14 collega’s. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen als NVWA om toezicht te houden in Nederland is er ruimte voor het team om te groeien.
Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe inspecteur die ons team komt versterken.
Wat ga je doen?
In deze waardevolle functie van inspecteur heb je een afwisselend takenpakket.
Je vult zelf je agenda en plant je inspecties door het hele land. Je bent veel op pad, maar de meeste inspecties vinden plaats in jouw regio en wanneer jij de auto (die je ter beschikking krijgt) instapt, begint jouw werkdag.
Je gaat voornamelijk zelfstandig op pad om bedrijven en locaties (on)aangekondigd te inspecteren. Tijdens de inspectie controleer je of de (kermis) attractie- en speeltoestellen van goede kwaliteit en gecertificeerd zijn. Je doet waarnemingen, metingen en je beoordeelt dossiers. Daarnaast controleer je of de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd.
Indien je constateert dat een toestel niet voldoet, besluit je ter plekke of handhaven nodig is en op welke wijze dat moet. Wanneer je overtredingen ziet, geef je dit aan. Jij krijgt aanvullende opleidingen en de juiste gereedschappen/meetmiddelen om je werk goed uit te kunnen voeren. Het onderhouden van jouw vakbekwaamheid is binnen de NVWA een vanzelfsprekendheid.
In jouw functie behartig je namelijk de belangen van de consument, waardoor veiligheid altijd voorop staat. Wij werken vanuit het principe: kennis gedreven en risicogericht.
Indien jij constateert dat dit niet op orde is dan ben jij bevoegd om een maatregel op te leggen.
Dit vergt een zelfstandige professionele werkhouding, goede communicatie en een breed technisch perspectief.
Overtuigen vanuit feiten en samen met de ondernemer het probleem analyseren en in oplossingen denken is de werkwijze binnen dit team. Jij weet met eventuele bijkomende weerstand op een professionele manier hiermee om te gaan. Naar aanleiding van jouw beoordeling neem je eventueel een maatregel vanuit bestuursrecht of strafrecht, waarbij je jouw bevindingen in een proces-verbaal vastlegt.
Als inspecteur handel jij de inspecties af binnen het team. Dit kan vanuit een project of n.a.v. een melding. Als inspecteur onderzoek je de standaard inspecties en handel je de eenvoudige strafzaken af.
Hoe de week er van een inspecteur uit ziet?
Dat is deels aan hem of haar zelf. Tussen de deadlines en projecten in ben je vrij om je agenda in te delen hoe jij dat zelf wil. Een gegeven is wel dat 15/20% van je tijd naar overleggen uitgaat. Dit gebeurt veelal digitaal, maar èèn keer per maand komen wij met alle techniekinspecteurs naar kantoor. Hier delen wij onze ervaringen en versterken wij onze band. 30/40% besteed je aan inspecties. Dit omvat 1 a 2 inspecties die je (on)gepland doet vanuit het project, bijvoorbeeld kermissen of recreatieparken, en 1 a 2 inspecties vanuit meldingen.
De overige tijd gaat uit naar administratieve werkzaamheden als het voorbereiden en uitwerken van een inspectie. Het zijn van BOA behoort tot je functie. Hiervoor volg je in je tweede jaar een aparte opleiding. Daarnaast is er een piketregeling voor buiten kantoortijd.