De commissie voor bezwaarschriften van de gemeente Rotterdam is een onafhankelijke – en extern samengestelde commissie die de gemeente adviseert over te nemen beslissingen op bezwaarschriften van inwoners van Rotterdam. De commissie en de juristen van de afdeling Juridische diensten, behandelen jaarlijks ongeveer 13.000 bezwaarzaken. De commissie adviseert over bezwaren tegen uiteenlopende besluiten verdeeld over verschillende kamers. Bijvoorbeeld geschillen inzake openbare orde-besluiten, het omgevingsrecht, de Participatiewet en de Afvalstoffenverordening.Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Een stad die bekend staat om haar complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. Rotterdam is altijd in beweging. Bij een stad die je elke dag uitdaagt en het beste in jou naar boven haalt, hoort een eigentijdse overheid die meebeweegt met de energie van de stad. In deze voorhoede werk jij, voor meer dan 620.000 Rotterdammers, als voorzitter of lid van de Algemene Bezwaarschriftencommissie.
Doordat de zittingstermijn van een aantal voorzitters en leden van de ABC is verstreken, zijn we op zoek naar voorzitters en leden van de ABC.In verband met het verstrijken van de maximale zittingstermijn van een aantal voorzitters en leden zoeken wij per januari 2022 een aantal plaatsvervangend voorzitters en commissieleden.
- Een plaatsvervangend voorzitter en drie leden voor kamer I met diepgaande kennis van openbare orde – en veiligheidsrecht (burgemeestersbesluiten)
- Een voorzitter, een plaatsvervangend voorzitter en drie leden voor kamer II met diepgaande kennis van het omgevingsrecht; de voorzitter van kamer II is tevens voorzitter van kamer III (raadsbesluiten)
- Een plaatsvervangend voorzitter en twee leden voor kamer IV met diepgaande kennis van bestuursrecht algemeen, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Wet basisregistratie personen
- Een plaatsvervangend voorzitter en een lid voor kamer VI met diepgaande kennis van de Participatiewet
De commissie adviseert over bezwaren tegen uiteenlopende besluiten verdeeld over verschillende kamers. Voordat de commissie adviseert hoort zij bezwaarmaker, de vertegenwoordiger van het bestuursorgaan en eventueel andere belanghebbenden in een hoorzitting.
We zien graag de volgende kenmerken in jou terug:
- Je hebt diepgaande kennis van – en ervaring met algemeen bestuursrecht
- beleidsmatige aspecten kunnen meewegen in oordeel
- Je hebt affiniteit met het openbaar bestuur en inzicht in bestuurlijke besluitvorming
- Je bent een overtuigend adviseur, niet te formeel, besluitvaardig
- Je hebt analytisch vermogen en bent kundig in het helder motiveren van een (onafhankelijk) oordeel
- Je kunt theorie vertalen naar de praktijk en oplossingsgericht denken
- Je bent communicatief sterk en sociaalvaardig richting inwoners, bestuur en mede-commissieleden
- Je beschikt over een eigen computer of tablet om digitale hoorzittingen bij te wonen
- Als (plaatsvervangend) voorzitter heb je tevens aantoonbare ervaring in het voorzitten van vergaderingen waarin tegengestelde belangen een sterke rol spelen
- Als (plaatsvervangend) voorzitter heb je tevens overtuigingskracht om met gezag deze rol te vervullen
- Je maakt op dit moment geen deel uit van of je bent niet werkzaam voor een bestuursorgaan onder de (mede)verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam
Persoonlijkheidskenmerken:
- Je kunt goed overtuigen en bent daarin niet (te) formeel;
- Je streeft naar consensus, maar je bent ook besluitvaardig;
- Je zoekt naar oplossingen, ook buiten het (juridisch) geschil.
De zittingsperiode bedraagt maximaal acht jaar. De vergaderingen (hoorzittingen) van de commissie vinden overdag plaats, op verschillende dagen in de week. In beginsel vinden hoorzitting op locatie plaats, in Rotterdam. In voorkomende gevallen wordt ook digitaal gehoord. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat leden zelf over een computer of tablet beschikken waarmee zij aan digitale hoorzittingen kunnen deelnemen. De vergoeding voor de (plaatsvervangend) voorzitter bedraagt per vergadering € 278,05 (all-in, incl. reiskosten) en voor commissieleden per vergadering € 225,91 (all-in, incl. reiskosten). De benoeming is voor vier jaar met een eventuele herbenoeming voor opnieuw een periode van vier jaar.Voor meer inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met
- Mr. Paula van Selm, teamleider Team bijstand, tel.: 06-10609286 of via email: pmt.vanselm@rotterdam.nl.
- Mr.drs. Merijn van der Vlies, teamleider Team bezwaar, tel.: 06-4845 8842 of via email cm.vandervlies@rotterdam.nl
Je sollicitatie (niet via de e-mail maar via de sollicitatiebutton: Solliciteer direct) kun je richten aan Merijn van der Vlies. Heb je vragen over de procedure, kun je contact opnemen met Conny Chan, recruiter. tel. 06-12378752.
Je kunt solliciteren tot en met 3 oktober 2021.