De opgaven op het terrein van water zijn omvangrijk en worden in de toekomst alleen maar groter. Denk aan het omgaan met extreme droogte en piekbuien, overstromingen en de waterkwaliteit. Dit vraagt om een integrale aanpak. De tijd dat we land en water naar onze hand zetten, zoals onze voorouders deden, is voorbij. We laten de randvoorwaarden vanuit water en bodem sturend worden voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt hierin samen met andere departementen, provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties om Nederland te beschermen tegen overstromingen, te zorgen voor voldoende zoetwater, een goede waterkwaliteit en een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van het land. Bijvoorbeeld in het Bestuurlijk Overleg Water (BO Water), het bestuurlijk overleg dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat tenminste viermaal per jaar voert met de bestuurders van de provincies, gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, de Regionale Bestuurlijke Overleggen, de Deltacommissaris, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het BO Water gaat over het brede waterdomein: waterveiligheid, waterkwantiteit, klimaatadaptatie en waterkwaliteit. Onderwerpen op de agenda zijn bevoorbeeld Water en Bodem Sturend, de Kaderrichtlijn Water, de aanbevelingen van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater (die is opgericht na de watersnood van juli 2021 in Limburg) en de jaarlijkse vaststelling van het Deltaprogramma. Als secretaris van het BO Water heb je een belangrijke rol in het agenderen van strategisch belangrijke thema’s voor het waterbeleid, die vragen om bestuurlijke koersbepaling. Zo kun jij een bijdrage leveren aan de wateropgaven waarvoor we als Nederland gesteld staan.
Vanuit het directoraat-generaal Water en Bodem (DGWB) is de coördinatie van de waterdebatten bij de afdeling Grote Wateren en Bestuur belegd. Deze debatten met de Tweede Kamer vinden tweemaal per jaar plaats. Samen met de teamcoördinator Bestuur en Waterschappen ben jij verantwoordelijk voor de voorbereiding van deze debatten en coördineer je dit voor het hele DG. Jij levert zo een belangrijke bijdrage aan het politieke debat over het Nederlandse waterbeleid.
Als coördinerend beleidsmedewerker Bestuur zet jij je passie voor het waterbeleid maximaal in. Jij bent de agendasettende strateeg voor het BO Water en je zet politiek-bestuurlijke vaardigheden optimaal in om het waterbeleid verder te brengen.
Wat ga je doen
Vanuit je brede rol als coördinerend beleidsmedewerker onderhoud je een netwerk over governance-vraagstukken in het waterdomein. Je evalueert of de in 2022 ingezette koerswijziging van het BO Water de gewenste veranderingen heeft gebracht, je volgt het maatschappelijk debat over de verantwoordelijkheidsverdeling en organisatie in het waterdomein en formuleert daarover eventueel beleid. Je organiseert thematische strategiesessies over nieuwe uitdagingen en organisatievraagstukken in het waterdomein.
Als secretaris van het BO Water ben jij de spil in het netwerk met een goed overzicht van de bestuurlijke vraagstuken die spelen binnen het waterdomein. Jij zorgt voor en stuurt op een goede inhoudelijke agenda, weet de verbinding te leggen tussen de verschilende vraagstukkende en voorziet de directeur, DG en bewindspersonen van heldere en samenhangende adviezen daarover. Vanuit overzicht van de belangrijke onderwerpen in het waterbeleid zorg jij ervoor dat je de agenda voor het BO Water actief mee bepaalt. Hierbij houd je ook de opgaven voor de middellange termijn in het oog, waarbij je actief stuurt op het juiste moment om de strategische discussie en het bestuurlijk gesprek over een onderwerp te voeren. Je onderhoudt hiervoor nauwe contacten met je collega’s binnen DGWB, maar ook met je counterparts bij de andere partijen van het BO Water. Jij bent daarnaast verantwoordelijk voor de voorbereiding van de ambtelijke voorportalen: het Directeurenoverleg Water, het gezamenlijk Directeurenoverleg Water en Bodem en het Programmateam Water. Van dit laatste overleg ben jij tevens voorzitter. Je doet dit niet alleen. De organisatorische taken van het secretariaat BO Water zijn bij een collega belegd zodat jij je optimaal kunt focussen op je strategische en adviserende rol.
Ook ben je er mede verantwoordelijk voor dat de waterdebatten die de Minister met de Tweede Kamer voert, vlekkeloos verlopen. Jij zorgt er samen met een coördinatieteam voor dat de Minister de Kamer voorafgaand aan het debat informeert over actuele ontwikkelingen, belangrijke beleidsthema’s en aangenomen moties en toezeggingen. Ook coördineer je op adequate wijze het dossier voor de Minister en borg je dat op de dag van het debat niets aan het toeval wordt overgelaten.
De exacte samenstelling van je takenpakket beweegt in overleg mee met de actualiteit, de urgentie van dossiers en jouw persoonlijke wensen. De verschillende werkzaamheden en de afwisselende inhoud bieden volop kansen om jezelf te blijven ontwikkelen.
Hoe werken wij
Het team Bestuur en Waterschappen is onderdeel van de afdeling Grote Wateren en Bestuur (GWB). De afdeling bestaat daarnaast uit het team IJselmeergebied, Wadden, Zuidwestelijke Delta en PAGW. Het is een hecht team waar collegialiteit hoog in het vaandel staat. Waar nodig springen we bij op het dossier van een collega. Om het werk goed te kunnen verdelen, komen we iedere week bij elkaar en stemmen we de werkzaamheden van de week erop af. Daarnaast werken we zoveel mogelijk in duo’s om de kennis in het team te behouden. Vanwege onze coördinerende taken werken wij veel samen met collega’s binnen DGWB, de koepels, de staf van de Deltacommissaris en met de collega’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Als nieuwe collega kun je bij ons rekenen op een goed inwerktraject waarbij je kennismaakt met onze organisatie, je collega’s en de belangrijkste stakeholders. Bovendien staat er buddy voor je klaar om je een fijne start te geven.