De energietransitie is actueler dan ooit. Wil jij ervoor zorgen dat de energietransitie nu en in de toekomst veilig verloopt, en krijg je energie van het coördineren van een leuk team in Den Haag? Ben je klaar voor een uitdaging die zowel beleidsmatig, politiek-bestuurlijk, als technisch-inhoudelijk vraagstukken kent? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Wat ga je doen als Coördinerend Beleidsmedewerker / Teamleider Programma Veiligheid Energietransitie?
Nederland heeft zich gecommitteerd aan de internationale klimaatdoelen van Parijs (VN) en aan het Nederlandse Klimaatakkoord. De komende jaren zal daardoor de energiehuishouding veranderen. Ook geopolitieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben. De energietransitie is dynamisch en brengt nieuwe vraagstukken met zich mee ten aanzien van de veiligheid van de fysieke leefomgeving. Het ministerie van EZK is verantwoordelijk voor de energietransitie, het ministerie van IenW draagt een verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving en dus ook gelet op ontwikkelingen in de energietransitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mogelijke toename van gebruik van stoffen als waterstof en ammoniak.
Het programma Veiligheid Energietransitie kent een variëteit aan onderwerpen. Elke nieuwe ontwikkeling (zoals windmolens, opslag van elektriciteit in batterijen, waterstof) roept ook nieuwe veiligheidsvragen op. De energietransitie zet veranderingen in gang en dat betekent dat ook beleid en regelgeving aanpassing behoeven aan de nieuwe situatie. Juist als innovaties snel gaan, is sensitiviteit voor ontwikkelingen en flexibiliteit nodig, in combinatie met een visie op wat dit betekent voor de rol van de Rijksoverheid op het gebied van externe veiligheid. IenW streeft ernaar dat de energiehuishouding tijdens en na de transitie minimaal zo veilig blijft als nu, en dat waar mogelijk wordt gestreefd naar continue verbetering. Daar werk jij aan.
Jij coördineert een leuk en gevarieerd team vol betrokken collega’s met eigen expertises en kwaliteiten. Je zet strategische lijnen uit binnen het programma, waarmee je de energietransitie faciliteert en de veiligheid van de leefomgeving borgt. Je bent een verbinder, in- en extern en het gezicht voor een veilige energietransitie. Extern heb je veel contact met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waar je het veiligheidsbelang en de urgentie van de energietransitie weet te verbinden. Je vormt de schakel tussen het management en het team, en zorgt ervoor dat het programma goed terugkomt in beleidsstukken, in de begrotingscyclus en in opdrachten aan instituten zoals het RIVM. Je zorgt voor het overzicht en neemt de ambtelijke en politieke leiding daarin goed mee.
We werken collegiaal samen. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met ieders wensen qua takenpakket. Als coördinator zul je, als meewerkend voorman/voorvrouw, zelf ook dossiers oppakken. Mocht je bepaalde affiniteit hebben binnen het onderwerp veilige energietransitie, is dat bespreekbaar. Ook kunnen nieuwe ontwikkelingen nu en in de toekomst leiden tot nieuwe prioriteiten en kan inzet op een ander onderwerp van belang zijn. Tot slot wordt directie brede betrokkenheid op prijs gesteld, wat zich kan uiten in het oppakken van programma-overstijgende klussen.
Hoe werken wij?
Natuurlijk maken wij jou, als nieuwe collega, wegwijs in onze organisatie. We streven naar een hybride werkwijze waarbij we thuis werken én elkaar met regelmaat op ons kantoor in Den Haag treffen. De directie O&M vindt het belangrijk dat ieder de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Daarom stimuleren wij dat medewerkers zich na enige tijd binnen de directie verbreden naar andere onderwerpen.