De politieke aandacht voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is groter dan ooit. Politici en ambtenaren worden steeds vaker aangesproken op problemen die door IT ontstaan. De overheid heeft medewerkers nodig met verstand van ICT. Medewerkers die snappen hoe beleid en wetgeving uitgevoerd kunnen worden met informatiesystemen in de uitvoering. Niet alleen om fouten te voorkomen, maar ook om nieuwe kansen te benutten die technologie biedt. Ambtenaren die in staat zijn de menselijke maat en publieke waarden te bewaken bij door technologie ondersteunde besluitvorming.
Dit betekent dat de overheid de komende jaren meer IT’ers zal aannemen, maar ook dat het IV- en ICT-bewustzijn vergroot moet worden en dat passende basiskennis op dit terrein nodig is door alle lagen van de Rijksoverheid heen, in beleid, uitvoering, wetgeving, handhaving en toezicht. Dat is de opgave waar de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) voor staat. Datdoen we door opleidingen te organiseren, online of klassikaal, maar ook door samen met professionele partners webinars te organiseren, digitale leergangen te ontwerpen (e-learnings) en podcasts, apps en serious games te maken. Omdat we vraaggericht werken, is onze communicatie cruciaal: collega’s moeten ons weten te vinden en onze boodschap moet helder zijn.
Een willekeurige dag uit het leven van een communicatiemedewerker van RADIO
- Om maandagochtend 9.00 uur heb je je laptop opgestart op de 11e verdieping van de Turfmarkt en heb je een kop koffie gehaald.
- Om 09:30 bespreek je met je collega’s van RADIO in een half uurtje de belangrijkste actualiteiten en werkzaamheden voor die week.
- Daarna bereid jij je overleg van later die middag voor. Je spreekt dan met werkgroepje vanuit verschillende departementen dat de nieuwe digitale module over cybersecurity ontwerpt. Jij bekijkt dit overleg vooral vanuit communicatieperspectief: komt de boodschap over en is alles wel ‘digitoegankelijk’?
- Aan het einde van de ochtend heb je een overleg met een aantal collega’s van RADIO. We willen een nieuwe reeks webinars organiseren over de ethische kant van AI. Je denkt mee over de inhoud en na afloop zoek je contact met de leverancier om de webinars in te plannen en er op de website van RADIO (www.it-academieoverheid.nl) op een leuke manier reclame voor te maken.
- Om 12.00 uur loop je een rondje over de etage en trommel je de collega’s op die mee willen lunchen in het bedrijfsrestaurant op de 3e.
- Na de lunch plaats je een bericht over nieuwe opleidingen op de LinkedIN-pagina van RADIO. Je hebt in het team afgesproken dat je ook nadenkt over een marketingcampagne via LinkedIN. Daar besteed je ook wat tijd aan, je inventariseert wat daarvoor nodig is.
- Aan het eind van de dag vraagt je manager je mee te denken over een aanbestedingstraject. We zijn van plan filmmateriaal te laten ontwikkelen en zetten een vraag uit bij onze mantelpartijen.
- Je begrijpt met jouw communicatie-achtergrond heel goed hoe je op een creatieve en effectieve manier ambtenaren moet aanspreken en enthousiast kan maken voor opleidingen op het gebied van ICT.
- Zelf volg je de nieuwe ontwikkelingen rondom digitalisering en de digitale overheid actief, je vindt het leuk om na te denken over de vraag hoe je de overheid nu echt vooruithelpt op dit punt.
- Dit was een volle dag, maar toch heb je zin om de volgende dag alweer aan de slag te gaan. We denken dan namelijk na over een serious game over cyber security en je spreekt een mogelijk leverancier over hoe het spel er uit moet zien en wat de huisstijlregels vanuit de Rijksoverheid zijn.
- Je realiseert je dat dit echt een leuke baan is. Een baan waarmee je collega-ambtenaren helpt en daardoor de overheid beter laat functioneren. En het is fijn werken met die deskundige en bevlogen collega’s in je team die met je meedenken en bereid zijn om even in te springen als jij ineens met een spoedklus zit.
- Met die gedachten sluit je aan het eind van de dag je laptop af.
RADIO is een klein team van 7-10 medewerkers dat verantwoordelijk is voor het organiseren van opleidingen en het ontwikkelen van (digitaal) lesmateriaal voor ambtenaren met en zonder achtergrond in ICT. We bestaan nu bijna vijf jaar. Er is ruimte voor eigen ideeën en suggesties. Wij werken samen met collega’s binnen de hele Rijksoverheid, in het bijzonder met directies en afdelingen die zich met digitalisering en innovatie bezig houden.