Toezichthouden op een organisatie die zorgt voor voldoende strategische olievoorraden waarmee we bij nationale of internationale olietekorten economische schade kunnen beperken. Dat doe jij als bestuurslid bij de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten in Rotterdam. In deze nevenfunctie speel je een essentiële rol midden in een unieke organisatie en in de dynamische oliemarkt.
De Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) is de centrale onafhankelijke organisatie die de strategische olievoorraden voor Nederland aanhoudt. COVA is een stichting, zonder winstoogmerk, met een wettelijke taak. Wij doen ons werk in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het bestuur waarvan jij deel van uitmaakt, houdt toezicht op onze stichting en controleert of het vastgestelde beleid wordt gevolgd. Het bestuur bestaat uit drie leden. Waar jij managementervaring en ervaring in de (inter)nationale oliesector inbrengt, hebben ook de twee andere bestuursleden hun eigen expertise. Zo is het ene bestuurslid zeer goed bekend met het (inter)nationale oliebeleidsdossier en de bijbehorende organen, en heeft het andere bestuurslid kennis van en een netwerk in “Haagse” bestuurlijke en ambtelijke organisaties en processen.
Samen met de twee andere bestuursleden beoordeel je onder meer of wij ons houden aan de geldende wetgeving. Ook beoordeel je of het door de directie opgestelde beleid past bij de wetgevende taak en de daaruit voortvloeiende langetermijnplannen. Denk hierbij aan de plannen rondom de opslag, en de aan- en verkoop van olie. Hierbij komt jouw expertise in de oliesector en kennis van logistiek en risicobeheersing goed van pas. Je geeft je onderbouwde mening over voorstellen van de directie over type opslag, het kostenbeheer, en de uitvoering van de aan- en verkopen. Ook beoordeel je mogelijke risico’s die COVA loopt en de voorstellen van de directie om deze risico’s te beheren. Denk aan risico’s op het gebied van marktontwikkelingen, milieu en verzekeringen. En uiteraard kijk je samen met de andere leden kritisch naar de financiën. Zo stellen jullie onder meer financiële rapportages, zoals de jaarrekening en de begroting vast.
Zo’n vier uur per week buig je je over de gang van zaken binnen COVA. Vanuit huis lees je stukken door, en eens per maand vergader je in het COVA-kantoor in Rotterdam met de directie. Zo weet je goed wat er speelt en leeft. Uiteraard ben je ook op de hoogte van wat er in de maatschappij gebeurt. Zijn er ontwikkelingen die de oliesector of onze organisatie raken? Dan volg je die op de voet.