Beleidsmedewerker Verduurzaming industrie en project Nationaal Groeifonds circulaire plastics (MaterialenNL)
Wil jij helpen de transitie naar een duurzame industrie te versnellen? Zoek je een verantwoordelijke en dynamische functie in het hart van het klimaat- en industriebeleid? Wil jij helpen het grootste ecosysteem ooit in Nederland op het gebied van circulaire plastics te realiseren? Dan is deze functie in Den Haag iets voor jou. Als beleidsmedewerker geef jij vorm aan een recent toegekend programma uit het Nationaal Groeifonds op het gebied van plastics recycling (MaterialenNL) met een omvang van 220 miljoen euro. Circulaire plasticsketens zijn vereist om negatieve milieueffecten zoals broeikasgasemissies, plastic afval en vervuiling met microplastics te minimaliseren. Daartoe is het essentieel om processen en structuren in het plastics ecosysteem drastisch te veranderen zodat de ketens circulair worden. Plastics blijven ook in de toekomst voor veel toepassingen essentieel. Nederland kent veel innovatief bedrijfsleven op het gebied van nieuwe circulaire oplossingen voor kunststoffen en heeft een uitstekende kennisbasis. Als beleidsmedewerker ben jij verantwoordelijk om dit groeifondsprogramma met de betrokken bedrijven, kennispartijen en collega’s binnen het Rijk verder vorm te geven. Een unieke kans om als spin in het web een grootschalig programma vorm te geven dat grote impact gaat hebben op een duurzamer Nederland.
Naast je rol als beleidsmedewerker MaterialenNL werk je samen op andere belangrijke dossiers in het team Verduurzaming Industrie, zoals nieuwe groeimarkten, Europese samenwerking voor verduurzaming en ben je accounthouder voor een of meerdere internationaal opererende bedrijven. Bij de samenstelling van je takenpakket houden we rekening met je interesses en voorkeuren.
In je rol van beleidsmedewerker informeer je op regelmatige basis de ambtelijke en politieke top over de vorderingen en je adviseert hen over het juiste beleid. En uiteraard houd je collega’s binnen het eigen ministerie, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën, decentrale overheden, partijen binnen de EU en maatschappelijke en milieuorganisaties steeds aangehaakt. Zo pik je signalen en knelpunten voortijdig op, draag je oplossingen aan en zorg je voor actielijnen binnen het industriebeleid waarin iedereen zich kan vinden. Je vervult hiermee een belangrijke brugfunctie tussen het bedrijfsleven en de overheid. Je zet je in voor een goede samenwerking, respecteert andere standpunten en komt met creatieve oplossingen.
Jouw taken:
Je bent beleidsmedewerker vanuit EZK voor de verduurzaming van de industrie en specifiek het groeifondsprogramma MaterialenNL en nog nader te bepalen dossiers. Samen met de betrokken bedrijven en kennispartijen geef je dit programma vorm. Je bent het aanspreekpunt voor het Rijk bij het programmabestuur, zorgt voor een goede verbinding tussen bedrijfsleven, kennispartijen en de overheid en helpt om te sturen op de doelstellingen van het programma.
Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor de basisindustrie en hebt overzicht over de meest relevante (internationale) projecten in relatie tot de bedrijven die onder jouw verantwoordelijkheid vallen.
Je vertaalt signalen uit het interne en externe netwerk naar de verschillende actielijnen van het industriebeleid rond verduurzaming, en je agendeert knelpunten en lost ze op.
Je ondersteunt en adviseert de politieke en ambtelijke top.
Een pionier die alles op alles zet om de transitie naar een duurzame industrie te versnellen; dat ben jij. Als beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag ben jij de aanjager van een klimaatneutrale industrie. Zo draag je bij aan een van de belangrijkste maatschappelijke opgaven van vandaag de dag.
Dit alles doe je vanuit het team Strategie Industrie als onderdeel van de afdeling Verduurzaming Industrie. En je werkt hierbij ook nauw samen met collega’s van DG Klimaat en Energie vallend onder de Minister voor Klimaat en Energie en andere ministeries zoals het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).