Een duurzaam voedselsysteem met een duurzame veehouderij is een van de grootste opgaven van deze tijd. Dit vraagt dan ook om een krachtig kennis- en innovatiebeleid. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt zich hier hard voor. Jij ook? Als beleidsmedewerker bij LNV ga je vanuit Den Haag aan de slag met dit vraagstuk. Zo draag je bij aan oplossingen voor de toekomst op belangrijke maatschappelijke thema’s.
Duurzaam, gezond en veilig geproduceerd voedsel
Jouw functie bestaat uit 2 onderdelen: de uitvoering van projecten vanuit het Nationaal Groeifonds en de Wettelijke Onderzoekstaken (WOT) Besmettelijke Dierziekten. Voor het Groeifonds werk je mee aan verschillende projecten. Er liggen verschillende voorstellen op het terrein van duurzame landbouw, innovaties in het voedselsysteem en de inzet van technologie. Voor de uitvoering hiervan is een goede samenwerking tussen het consortium, RVO en LNV nodig. Jij bent vanuit LNV het aanspreekpunt en de schakel bij het voorstel Cellulaire Agriculture (kweekvlees).
Een andere belangrijke taak zijn de Wettelijke onderzoekstaken Taken Besmettelijke Dierziekten op het gebied van besmettelijke dierziekten en zoönosen en antimicrobiële resistentie die voortvloeien uit de Europese Diergezondheidsverordening en nationale regelgeving.
Voor met name de dier- en volksgezondheid is deze gericht op de verbetering van de gezondheid van dieren, het verminderen van het antibioticagebruik en het beperken van de gevolgen van veehouderij voor de volksgezondheid in de omgeving. Onder invloed van opkomende zoönosen wordt de samenwerking met VWS en niet-veterinaire kennisinstellingen, mede vanuit de One Health-benadering, steeds belangrijker. De via dit programma ontwikkelde kennis en innovatie op het gebied van diagnostiek en vaccinontwikkeling draagt bij aan het verminderen van de risico’s voor de dier- en volksgezondheid als gevolg van klimaatverandering, internationale handelstromen en opkomende, nieuwe dierziekten.
Je werkzaamheden zullen zich onder meer richten op het:
- meewerken aan de inzet van middelen richting Wageningen Research om onderzoek te doen dat past bij de wettelijke taken. Het gaat daarbij om interne coördinatie en om samenwerken en netwerken met externe partijen.
- coördineren van het programma vanuit LNV en het jaarlijks doorlopen van de programmacyclus.
- uitvoeren van evaluaties en daar waar nodig het doen van suggesties voor verbeteringen.