De directie Internationaal Beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voor haar afdeling EU op zoek naar een energieke, verbindende, goed georganiseerde beleidsmedewerker. Op basis van je ervaring en interesses kijken we naar een passende samenstelling van je takenpakket, maar hieronder een greep van de onderwerpen waar collega’s van de afdeling EU aan werken en waar je op in kunt worden gezet.
De afdeling werkt aan de EU-inzet op kennisveiligheid, één van de OCW-prioriteiten in de EU. Open waar mogelijk, beschermen waar nodig. Dat is de kern van het kennisveiligheidsbeleid. Het kabinet streeft naar internationale samenwerking in hoger onderwijs en onderzoek, waar ‘open science’ en ‘open onderwijs’ de norm zijn, maar tegelijkertijd nationale veiligheid niet in het geding komt. Academische waarden moeten we beschermen en uitdragen. Het kabinet werkt aan verschillende maatregelen rond kennisveiligheid waaronder een specifieke inzet in de EU en internationaal.
De afdeling werkt nauw samen met de collega’s van beleidsdirecties aan de OCW-inzet op de Europese ontwikkelingen rond de digitale samenleving, klimaatadaptatie en het beschermen van fundamentele waarden zoals gendergelijkheid, gelijke behandeling van LHBTIQ+, academische vrijheid en persvrijheid. Bij alle dossiers worden ook dwarsverbanden gezocht en gelegd met de ontwikkelingen en discussies in gremia zoals UNESCO en de Raad van Europa.
Tenslotte zijn ook een aantal coördinerende taken belegd bij de afdeling, zoals de OCW-inbreng in het wekelijkse interdepartementale PVI-overleg, de BNC, de CoCo en het secretariaat van de OCW Stuurgroep EU-Internationaal. Al deze werkzaamheden vragen om een brede blik, goede communicatieve vaardigheden, snel kunnen schakelen en het vermogen om OCW-belangen te signaleren en te verbinden aan Commissievoorstellen en de bredere kabinetsinzet. Om de OCW-inzet te bepalen en te behartigen werk je nauw samen met collega’s binnen de afdeling EU, de andere afdelingen binnen IB, de betrokken beleidsdirecties en de andere betrokken departementen.
Voor je werk ben je op gezette tijden in Brussel.
Tenslotte heeft het EU-team te maken met veel ad-hoc klussen (zoals advisering van Onderraden, voorbereiden bezoeken aan Brussel, en gesprekken met de Commissie of andere lidstaten), die op dat moment binnen het EU-team worden verdeeld.
De werkzaamheden die je verricht kunnen in de loop van de tijd veranderen. Meer in het algemeen ben je flexibel, een échte teamplayer en breed inzetbaar en kun je afhankelijk van de prioriteiten van de directie op andere onderwerpen en thema’s worden ingezet.