Wat zijn de digitaliseringskansen en -bedreigingen voor de paleizen, kazernes, rijkskantoren, gevangenissen en rechtbanken die het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt en beheert? Hoe gaan we om met cybersecurity, Internet of Things, dashboarding, netwerken, koppelingen of bijvoorbeeld energiemonitoring? Actuele vraagstukken die jij als ICT-adviseur informatiebeveiliging in goede banen leidt. Een afwisselende functie? Reken maar! De ene keer werk je op portefeuilleniveau voor onze maatschappelijke opgave, de andere keer op projectniveau voor een gebouw.
Als ICT-adviseur zet je telkens jouw specifieke kennis in om digitalisering te vertalen naar vastgoed en omgeving. Ons rijksvastgoed kent een steeds grotere digitale component die concrete kansen biedt als het gaat om de realisatie van onze doelstellingen. Bijvoorbeeld rondom duurzaamheid en energiebesparing. Naast kansen brengt dit uitdagingen op het vlak van cybersecurity met zich mee. Zo zijn er niet alleen steeds meer mogelijkheden om op afstand ergens binnen te dringen; de beveiligingssystemen zelf zijn ook gefragmenteerd en gelinkt aan bijvoorbeeld datacenters, clouddiensten, apps en leveranciers. Zicht op (systeem)eigenaarschap en verantwoordelijkheden is cruciaal. Jij geeft advies over hoe we al die securityaspecten aan elkaar kunnen knopen.
Al vanaf scratch ben je bij projecten betrokken. Met jouw adviezen over huisvestingsvraagstukken vervul je een sleutelrol bij de veiligheid van een samenhangend geheel aan gebouwsystemen met uiteenlopende technologieën en communicatieprotocollen. In projectteams adviseer je over diverse ICT-vraagstukken. Bijvoorbeeld over welke eisen we stellen we aan het digitale gebouwbeheer en de beveiligingssystemen. Over hoe en waar we onze gebouwdata veilig opslaan. En hoe we zorgen dat alle gebouwsystemen naadloos op elkaar aansluiten en beheersbaar blijven.
Samen met adviseurs die verantwoordelijk zijn voor onder meer de beveiliging, werktuigbouwkunde, brandveiligheid en elektra kijk je integraal naar digitaliseringsvraagstukken. Hoe communiceren de systemen met elkaar? Hoe beveiligen we ze? Welke infrastructuur is hiervoor nodig? Wat zijn de innovaties binnen de vakgebieden en welke kansen bieden ze? Je leest het: met jouw functie draag je bij aan een Rijksvastgoedbedrijf dat volledig in control is als het gaat om de beveiliging van de gebouwgebonden systemen.
Jouw taken op een rij:
- Je vertaalt de wensen en ambities van onze opdrachtgever naar de ICT- en cybersecurity-specificaties, o.a. voor aanbestedingen.
- Je toetst in alle fasen de concepten, ontwerpen en gerealiseerde oplossingen. Dat gebeurt steeds meer risicogestuurd en in gesprek met de belanghebbenden.
- Je bent betrokken bij het testen van installaties en neemt deel aan expertmeetings tussen gebruiker, opdrachtgever en opdrachtnemer.
- Je deelt kennis en bespreekt de mogelijkheden voor innovatie met andere technische collega’s, zoals de adviseurs die focussen op werktuigbouwkunde, elektrotechniek en beveiliging.
- Je zet rijksbeleid om naar richtlijnen voor het rijksvastgoed en zorgt voor de vertaling naar onze uitvraag richting de markt.
Nieuwsgierig geworden door deze vacaturetekst en wil je zien hoe het werk er in de praktijk aan toe gaat? Bekijk dan het item “https://www.werkenvoornederland.nl/organisatie/ministerie-van-binnenlandse-zaken-en-koninkrijksrelaties/rijksvastgoedbedrijf/cybersecurity-in-vastgoed”. Hierin laat Rinke Andriessen (ICT-coördinator en adviseur Cybersecurity) je zien voor welke uitdagingen we staan. Wil je inhoudelijk meer weten over de functie? Bel of app dan met Rinke via 06 – 20 95 88 98.