Rijkswaterstaat werkt zo duurzaam mogelijk. Dit doen we onder andere door milieubewust in te kopen, onze bouwwerken energiezuinig te maken en materialen en grondstoffen te hergebruiken. Als ervaren adviseur duurzaamheid adviseer je over duurzame inrichting en duurzaam onderhoud van de Nederlandse hoofdinfrastructuur, nat en droog.
Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken
Rijkswaterstaat heeft zich als doel gesteld om klimaatneutrale en circulaire projecten op te leveren. Om deze doelstelling te behalen ligt de focus op de werkterreinen waar de grootste winst te behalen is; wegverharding, kunstwerken, kustlijnzorg & vaargeulonderhoud, bouwplaats & bouwlogistiek, bovenbouw spoor en energievoorziening spoor. Jij bent verantwoordelijk voor het werkterrein kustlijnzorg en vaargeulen onderhoud en het verbeteren van de waterkwaliteit.
Samen met marktpartijen verken jij welke innovaties concreet toepasbaar zijn om kust- en binnenlandse baggerprojecten te verduurzamen. Voor de planstudie tot aan de aanleg- en de onderhoudsfase stel jij duurzaamheidsdoelstellingen en standaarden vast voor ieder project. Zo zorg je voor actuele en verbeterde standaarden van duurzaam inkopen, en formuleer je heldere contracteisen.
Daarnaast zorg jij voor de economisch meest voordelige inschrijving (Emvi)-criteria en draag je bij aan de toepassing en doorontwikkeling van de CO2-Prestatieladder en Dubocalc, een softwaretool om de milieukosten van ontwerpvarianten te meten. Tijdens het project signaleer je tijdig eventuele afwijkingen en eventuele risico’s. Tenslotte stel je de milieukostenindicator (MKI) vast en beoordeel je de lifecyclecost (LCC) en levenscyclusanalyse (LCA) inschattingen van de verschillende marktpartijen.
Dit is waar jij voldoening uit haalt
- je hebt een grote interesse in duurzaamheid en zet je graag in voor klimaatneutraal en circulaire rijksinfraprojecten. Samen met collega’s en marktijen onderzoek je met grote interesse nieuwe innovaties en kijkt hoe we deze kunnen toepassen in de verschillende projecten;
- je neemt graag de leiding in projecten. Je haalt er voldoening uit om de werkzaamheden rondom de duurzaamheidsdoelstellingen te plannen en coördineren en vindt het leuk om andere te enthousiasmeren en bij het project te betrekken;
- daarnaast heb je veel affiniteit met inkoop- en contractmanagement en verdiep jij je graag in zaken als de MKI, LCC, LCA EMVI-criteria, de CO2-prestatieladder en het software programma Dubocalc.
Wat wij aan jou waarderen
- je bent een echte netwerker en beschikt over een relevant netwerk binnen de grond-, en waterbouwsector op het gebied van verduurzaming. Je weet de specialisten voor al je vraagstukken te vinden en te enthousiasmeren en betrekken bij de projecten;
- je bent analytisch sterk en weet actuele ontwikkelingen met elkaar te verbinden en vertaalt deze naar verbeterde materialen en energieprestaties van grond-, weg- en waterbouwprojecten.
Meer weten?
Lees in het volgende artikel meer over de doelstellingen voor 2030 met betrekking tot klimaat neutraal werken en circulaire economie binnen Rijkswaterstaat.
Wil je inhoudelijk meer weten over de functie? Of ben je benieuwd naar de project waar wij ons op dit moment mee bezighouden? Bel of app Yenal Cevik, Afdelingshoofd techniek en technisch management Oost Nederland, 06-15455824. Hij staat je graag te woord!