Ben jij de nieuwe Cybercrime adviseur binnen het team Zuid West?
Als secretaris cybercrime ben je bezig met de aanpak van criminaliteit in de digitale wereld.
Je bent verantwoordelijk voor het beoordelen van binnengekomen zaken op cybercrime. Ook ben je het aanspreekpunt voor de politie op dit thema. Voor je collega’s ben een aanspreekpunt op het gebied van cybercrime. Je deelt kennis, nieuwe ontwikkelingen en draagt bij aan kwaliteitsontwikkeling binnen deze portefeuille.
De aanpak van cybercrime binnen het parket Amsterdam is gericht op de opsporing en vervolging van cybercrime, maar ook op alternatieve interventies en verstoring van criminele processen. Je taken en verantwoordelijkheden bestaan voor een belangrijk deel uit het leveren van juridisch ondersteunend maatwerk in cybercrime-gerelateerde onderzoeken, waaronder het richting geven aan de uitvoering van kwaliteitseisen voor de opsporing..
Binnen het cybercrimecluster, dat bestaat uit twee Officieren van Justitie, twee onderzoeksjuristen en de beleidsmedewerker met de portefeuille cyber, draag je mede verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de cybercrimezaken die binnen het parket gedraaid worden en de afstemming met de taakaccenthouders cybercrime bij de verschillende Teams van het OM in Amsterdam. Ook fungeer je zelfstadig als vraagbaak en aanspreekpunt cybercrime voor collega’s waarbij je jouw expertise op het onderwerp deelt.
Ook neem je deel aan interne en externe overlegstructuren, waaronder de wekelijkse briefing van het Cybercrimeteam en het overleg met de taakaccenthouders Cybercrime bij de politie en het Openbaar Ministerie. Je werkt nauw samen met de officier van justitie Cybercrime en de beleidsmedewerker met portefeuille Cybercrime, maar draait ook onderzoeken met andere collega’s waarbij jij de benodigde expertise op het gebied van cybercrime of digitale opsporing levert.
Een voor de functie specifieke taak is ook het – in samenwerking met de politie – regionaal in kaart brengen van aard en omvang van cybercrime zin en het vergroten van het inzicht in het fenomeen cybercrime in onze regio. Vanuit je takenpakket dat enerzijds gericht is op het zelf meewerken aan onderzoeken en anderzijds de verbinding met andere collega’s binnen het parket en hun werkzaamheden, ben je bij uitstek in de positie daar aan bij te dragen.
De portefeuille Cybercrime betreft een volledige vrijstelling, maar als onderzoeksjurist binnen de onderzoeksomgeving kun je ook ingezet worden voor werkzaamheden in andere onderzoeken in het primaire proces, zoals het voorgeleidingen proces, (projectmatige) onderzoeken en het beoordelen van zaken.