Onze hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels vertelt je graag meer over ons mooie parket, zie hier (https://youtu.be/xiu1uJuNLvw) zijn persoonlijke welkomstboodschap voor jou.
Het parket Den Haag levert een waardevolle bijdrage aan een veiligere samenleving samen met
de politie eenheid Den Haag. De stad van recht en vrede, regeringsstad, het hart van de democratische samenleving, woonplaats van de koning, en vestigingsplaats van vele internationale instellingen. Het is ook de grootste plaats binnen het gelijknamige arrondissement, dat zoveel groter is dan alleen de stad. 27 Gemeenten, ruim 2 miljoen inwoners. Steden als Gouda, Leiden, Alphen aan den Rijn en Delft, maar ook landelijk gebied en een lange aantrekkelijke kustlijn. Het parket, is samen met de politie Eenheid Den Haag verantwoordelijk voor de strafrechtelijke handhaving van de rechtstaat.
De organisatie van het parket bestaat uit een viertal afdelingen, te weten: Beleid & Strategie, de afdeling Interventies & Onderzoeken (afdeling I&O), Administratie en Bedrijfsvoering. De circa 380 medewerkers zetten zich dagelijks met elkaar in voor de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde in de regio Den Haag. Samen onderzoeken ze strafbare feiten, sporen verdachten op, gaan achter het crimineel verdiende geld aan, en begeleiden slachtoffers en proberen voor hen genoegdoening te vinden. Per jaar worden zo’n 20.000 strafzaken behandeld door het parket bij de rechtbank Den Haag. Van de winkeldief tot de witwasser, van de cybercrimineel tot de verdachte van een levensdelict; elke zaak krijgt de aanpak en aandacht die hij nodig heeft.
Als OM geloven we in de kracht van diversiteit en inclusie, in alle lagen van de organisatie. Bij diversiteit kun je denken aan geslacht, culturele achtergrond, seksuele geaardheid en aan verschil in opleiding en carrière. Daarnaast streven we naar een inclusieve organisatiecultuur. Iedereen telt mee. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Óók in talent en groei.
- Analyseert het BOB-verzoek en specificeert de behoefte, voor het doen van aanvragen voor bijzondere opsporingsbevoegdheden, controleert het PV op compleetheid en juistheid;
- Overlegt waar nodig met de interceptiedesk van de politie en het kabinet RC over de aanvragen;
- Zorgt dat het BOB-verzoek tijdig en juist verwerkt wordt, beoordeelt de verstrekte gegevens en overige documentatie op juistheid, bruikbaarheid, volledigheid en tijdigheid. Lost eventuele onvolkomenheden op door gegevens op te vragen;
- Monitort de voortgang van de aanvraag en onderneemt acties bij stagnaties;
- overlegt waar nodig met de OvJ;
- Draagt zorg voor het BOB-dossier het aanmaken en uitwerken van documenten;
- het en het verzorgen van correspondentie;
- Stelt administratieve overzichten/ rapportages op.